S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

Úvod » KOŘENÍ A OCHUCOVADLA » Koření » BOBKOVÝ LIST CELÝ,MLETÝ 20g


        

BOBKOVÝ LIST CELÝ,MLETÝ 20g

skladem

 

Skladem: 5,00 ks
Dostupnost: skladem
Číslo produktu: 8594000000051
EAN kód: 8594000000051
Nákupem získáte 3 bodů
naše cena bez DPH: 21,74 Kč (0,84 €)
naše cena s DPH (15 %):
25,00 Kč (0,96 €)

do košíku:
  ks  

Kompletní specifikace

BOBKOVÝ LIST (Laurus nobilis) Popis a výskyt : Je to stálezelený keř až strom vysoký 2 – 15 m. Listy jsou kožovité, podlouhlé až eliptické, zašpičatělé s typickým vroubkováním na okraji. Na svrchní straně jsou lesklé, tmavozelené , na spodní straně matné se zřetelnými žilkami. Obsahuje hlavně silici, alkaloidy, glykosidy, třísloviny, hořčiny aj. Zajímavosti z historie : Tento druh koření má velmi starou a slavnou historii jeho kult se udržel prakticky až do našich dnů. Kromě kořenících a léčivých účinků je také symbolem slávy a vítězství. Tento starověký kult pocházel od Apollona, boha slunce a mužské krásy, jemuž byl zasvěcen. Zalíbila se mu krásná nymfa Dafne, která se proměnila ve vavřínový strom. Ten se stal i symbolem Asklépia, Apollonova syna a zakladatele starořeckého lékařství. V Řecku i v Římské říši byl vavřín považován za posvátnou rostlinu a byli jím dekorováni především vítězní atleti, ale i básníci. Zdobili se jím i římští císaři, např. Ceasar. Ještě ve středověku získávali noví doktoři po úspěšném složení zkoušek věnce z větviček vavřínu a byli nazývání „baca laureati“, z čehož časem vzniklo zkomolením české slovo „bakalář“. Již v Mattioliho herbáři (1562) se doporučuje v různé úpravě. Využití v kuchyni : Bobkovým listem se koření omáčky, polévky, rajčatové pokrmy, zvěřina, různé špízy, užívá se při nakládání zeleniny, masa, hub a ryb. Používá se i do kořenících směsí. Vaříme krátce, jinak hořkne, mletý přidáváme až do hotového pokrmu. Léčivé účinky : Podporuje trávení a chuť k jídlu. Čaj z bobkového listu napomáhá k odstraňování odpadních látek z těla, pomáhá při diabetu a revmatismu. Způsob užití : Pro vnitřní užití se nejčastěji používá nálev. Do 0,8 l vody se namočí 2 sáčky rozdrcených bobkových listů a nechá se stát do druhého dne. Potom se vaří na mírném ohni 45 minut při občasném míchání, před dovařením doplníme hladinu. Obsah se scedí do láhve a užívá se polévková lžíce třikrát denně před jídlem. Jinou možností je podávání prášku, a to dvakrát až třikrát denně na špičku nože, který se zapíjí větším množstvím vody. RECEPTY: Pikantní utopenci 10 špekáčků, 3 velké cibule, 3 papriky kozí roh, 10 bobkových listů, 500 ml vody, 100 ml octa, ½ lžíce cukru, sůl, 1 lžička hořčičných semínek, 1 lžička nového koření, 1 lžička jalovčinky,1/2 lžičky tymiánu, 1 lžička mleté pálivé papriky, 1 zavařovací sklenice o obsahu asi 2 litry. Špekáčky nakrájíme podélně napůl , cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Svaříme vodu z octem, cukrem a solí. Do sklenice narovnáme a proložíme všechny ingredience, zalijeme nálevem, necháme vychladnout a uložíme do chladu aspoň na týden.

Komentáře

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

OGY1Y