S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

Úvod » KOŘENÍ A OCHUCOVADLA » HŘEBÍČEK 50g


        

HŘEBÍČEK 50g

HŘEBÍČEK (Eugenia caryphyllata)

skladem

 

Skladem: 2,00 ks
Dostupnost: skladem
Číslo produktu: 8594000000228
EAN kód: 8594000000228
Nákupem získáte 5 bodů
naše cena bez DPH: 39,13 Kč (1,52 €)
naše cena s DPH (15 %):
45,00 Kč (1,75 €)

do košíku:
  ks  

HŘEBÍČEK (Eugenia caryphyllata) Popis a výskyt: Hřebíček je jedno z nejstarších koření lidských dějin. Je to stálezelený strom z čeledi myrtovitých. Plodem je elipsoidní, purpurová 1-2 semenná bobule ze zbytky kalichu na vrcholu. Usušená květní poupata mají až 20 % silice s hlavní složkou eugenol. Pochází z Moluckých ostrovů , kde se dodnes sklízí hřebíček největší kvality, ale už více než 2000 let je používán v Číně. Dnes se pěstuje v tropech po celém světě, nejvíce ho produkuje Indonésie. Hřebíček má příjemnou silně aromatickou chuť, je nahořklý, ale varem se hořkost zmírňuje. Zajímavosti z historie : Hřebíček je známý již v dávné minulosti v Indii a Číně, na Blízkém východě, v Egyptě a jinde. Za pomoci silice z hřebíčku byly balzamovány egyptské mumie. První písemné záznamy o hřebíčku pocházejí ze 3. století př.n.l. z Číny. Toto koření také znali staří Římané zhruba od 2. století. V 18.století ovlivnili trh Francouzi, kteří převezli semena hřebíčku i muškátu na ostrov Mauritius. Využití v kuchyni : V kuchyni se používá celý,méně mletý – vyprchává z něj rychle silice. Přidává se do směsí, je vhodný do sladkých i slaných pokrmů, pečiva, sušenek, kompotů, povidel, svařeného vína. Koření se s ním zelenina, šunka, hovězí maso, omáčky, masové vývary . V konzervárenství se používá jako přísada do kečupů, nakládané zeleniny. Využívá se i v parfumerii, do voňavek i mýdel, ale také jako přísada mnoha zubních past, ústních vod, dezodoračních prostředků. Droga ve větším množství dráždí ledviny. Léčivé účinky : Má výrazné dezinfekční účinky, ničí choroboplodné zárodky v zažívací soustavě a působí proti nadýmání.Podporuje chuť k jídlu , činnosti jater i tvorbu bílých krvinek, odstraňuje dýchací problémy a léčí močové cesty. Tlumí bolest a citlivost zubů. Je také významnou součástí asijských balzámů a protirevmatických mastí. Užívá se do kloktadel a k inhalaci. Způsob využití : Kromě nálevu a odvaru ji používáme k přímému žvýkání. V lékárně lze koupit hřebíčkový olej, který slouží hlavně při bolesti zubů. RECEPTY: Rýže s rajčaty 250 g rýže, 2 lžíce oleje, 1 malá cibule, 1 lžička granulovaného česneku, 100 ml rajčatového protlaku, sůl, 4 hřebíčky, 50 g strouhaného tvrdého sýra na posypání Rýži propláchneme vařící vodou a necháme ji dobře okapat. Do hrnce dáme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a granulovaný česnek, okořeníme hřebíčkem a osmahneme. Přidáme rýži, krátce osmahneme, zalijeme zředěným rajčatových protlakem, osolíme a přidáme tolik vody, aby rýže byla potopená. Vaříme zvolna doměkka, nemícháme. Hotový pokrm podáváme samostatně posypaný sýrem nebo jako přílohu k masu.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

KONTAKTY

Veronika Bartošová VeBaFood

Adresa: Kachlíkova 887/9

PSČ: Brno - Bystrc - 635 00

Email: info@vebafood.cz

OGY1ZjMyZ