S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 34,00 Kč (1,31 €)
skladem
naše cena 30,00 Kč (1,15 €)
skladem
naše cena 39,00 Kč (1,50 €)
skladem

Novinky

arr3VĚRNOSTNÍ PROGRAMČÍM VÍCE BODŮ ZÍSKÁTE, O TO MÉNĚ ZAPLATÍTE VĚRNOSTNÍ SLEVOVÝ BODOVÝ SYSTÉM Náš eshop umožňuje... arr3NOVÍ DOPRAVCIDoručení zásilky službou DPD Private, online si zvolíte, kdy to DPD přiveze Neztrácíte čas ve...

KONTAKTY

Veronika Bartošová - VeBaFood
Kachlíkova 887/9
Brno - Bystrc
tel: +420 604 789 756
info(a)vebafood.cz

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 149,00 Kč (5,72 €)
skladem
naše cena 399,00 Kč (15,32 €)
skladem
naše cena 215,00 Kč (8,25 €)
skladem

» MÁK

Mák má mnohem více vápníku než mléko. Využijte toho ZDE

Nebojme se potravinářského (olejného) máku. Naše tělo po jeho konzumaci  nedojde žádné újmy ani závislosti, neboť obsah morfia, kodeinu a dalších  narkoticky působících látek je v makových semenech, která tradičně používáme, velmi malý. Neoprávněné obavy spojené se zneužitím rostliny máku setého však  vedly řadu států k zákazu jeho pěstování. Pokud chcete nějakému zahraničnímu  hostu nabídnout něco velmi zvláštního a typického, ukažte na makovou buchtu!

Mák pomůže k posílení a vyživení organismu, proti osteoporóze, na zlepšení stavu vlasů, nehtů, zubů, na podporu organismu zápasícího s vyčerpáním a stresem, hodí se pro starší lidi i pacienty v rekonvalescenci.

Mák se takto stal převážně slovanskou pochoutkou a Česká republika je králem v jeho pěstování. Například v roce 2008 vypěstovala celých 62 procent světové produkce potravinářského máku. Jakkoli je pro naši středoevropskou oblast typické namodralé semeno, barevných odrůd existuje mnoho. V poslední době roste zájem o semena bílá nebo růžová.

Mák je skutečnou domácí „superpotravinou“! Jedná o rostlinu s bezkonkurenčně nejvyšším množstvím přirozeně se vyskytujícího vápníku. Navíc s vyšší mírou vstřebatelnosti než u mléčných produktů. Vápník z bezpečného rostlinného zdroje je darem matky přírody, kterého bychom měli pravidelně využívat. Obsah vápníku v máku zhruba dvanáctkrát převyšuje mléko a třikrát sýry.

Výsledek obrázku pro mákVýsledek obrázku pro mák

Kromě toho mák obsahuje mnoho dalších minerálů - železo, selen, mangan, zinek, draslík, hořčík, fosfor, ale také hodně vlákniny i rostlinných bílkovin. Dále je hodnotným zdrojem vitaminu E a také B vitaminů.

Pomůže tedy k posílení a vyživení organismu, proti osteoporóze, na zlepšení stavu vlasů, nehtů, zubů, na podporu organismu zápasícího s vyčerpáním a stresem, hodí se pro starší lidi i pacienty v rekonvalescenci. Mák příznivě ovlivňuje také dýchání, krvetvorbu a správnou funkci srdce a plic.

Za tímto účelem kupujte mák bez přídavku cukru a pokud možno, sami si ho čerstvě umelte. Mastné kyseliny v něm obsažené mohou podléhat oxidaci. Namletý mák hojně přidáváme do smoothies, ovesných kaší, jogurtů. Tradiční české recepty na přípravu makových lahůdek vzhledem k vysokému obsahu cukru, mouky a tuku upravujeme. Makové náplně pečeme na pečícím papíru bez těsta.

Makový dresink

Suroviny na ¾ šálku dresinku:
1 polévková lžíce dijonské hořčice
1 polévková lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce medu
1 polévková lžíce sójové tamari omáčky
1 polévková lžíce citrónové šťávy
½ hrnku pomerančové šťávy
¼ hrnku bílého jogurtu
1 polévková lžíce makových semínek

Všechny ingredience smíchejte v malé zavařovací sklenici a dobře protřepejte. Dresink si můžete na několik dní uschovat v lednici.


Amarantový makovník

Suroviny:
150 gramů čerstvě mletého máku
80 gramů ovesné, 80 gramů pohankové a 80 gramů amarantové mouky
2 vejce
30-50 gramů palmového cukru nebo stévie
1-2 polévkové lžíce spařených nebo bio rozinek
½ čajové lžičky sody
minerálka s vyšším obsahem hořčíku
1 lžíce másla
sůl

Všechny mouky, cukr a sodu smíchejte v míse a osolte špetkou soli. Přidejte rozinky. Vejce rozšlehejte s trochou vody a postupně zapracujte do mouky a míchejte, až se dokonale spojí. Přidejte rozehřáté máslo a zapracujte. Nakonec přilijte minerálku a vypracujte těsto. Nalijte na pečicí papír a pečte při střední teplotě.

 

 



 

ZWI2NGV