S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

Úvod » POTRAVINY » MED » Med MEDOVICOVÝ(lesní) 950 g


        

Med MEDOVICOVÝ(lesní) 950 g

Výrobce učitel včelařství Ing. Rostislav Pešek

novinka akce

skladem

 

Skladem: 4,00 ks
Dostupnost: skladem
Číslo produktu: MEDOVIC
Výrobce: ĆESKÝ MED
EAN kód: 9770862958320
Nákupem získáte 18 bodů
běžná cena 200,00 Kč (7,90 €)
naše cena bez DPH: 156,52 Kč (6,18 €)
naše cena s DPH (15 %):
180,00 Kč (7,11 €)

do košíku:
  ks  

Med lesní, neboli medovicový,

vzniká, jestliže včelstva sbírají v době medné snůšky převážně medovici. Typické tmavé medovicové medy pocházejí především ze snůšek z jehličnatých lesů – tj. medovicový med smrkový, borovicový, modřínový a jedlový.

Medovicová snůška na listnatých dřevinách (zejména na dubech, javorech, bucích, lípách, vrbách, topolech a břízách) je zpravidla méně vydatná.

Všem medovicovým medům je vlastní řádově vyšší obsah minerálních látek než mají medy květové, zpravidla výrazně tmavší barva od červenohnědé až po tmavohnědou, často se zelenavým nádechem a většinou také výraznější aromatičnost a vysoká enzymová aktivita. Mají typickou lahodnou chuť způsobenou vyšším obsahem dextrinů, zpravidla na kořenu jazyka ostřejší, škrablavou. Jsou velmi viskozní a zůstávají až na vyjímky (např. modřínový med) dlouho tekuté.

Jak poznáme "pravý med"?

Odborníci se shodují, že nejjistější je řídit se rozumem. Je jasné, že pravý med nekoupíte 0,5 kg za 40 Kč. Při výběru vždy dohledejte zemi původ.

Jak pozná oko laika, že jde o kvalitní produkt? Stačí ho v ruce překlápět, neměl by se v žádném případě přelévat jako voda, ale naopak se co nejpomaleji táhnout. A jak odborníci stále opakují dokola, krystalizace medu není závadou, je naopak důkazem, že jde o pravý a nešizený produkt.

Proč med krystalizuje?

Med světlé barvy, který pochází z nektaru květů, obsahuje větší množství glukózy, tedy cukru hroznového. Tyto světlé druhy krystalizuji velmi brzy, často už za několik týdnů po vytočení. Naopak tmavý med obsahuje více ovocného cukru, fruktózu, proto krystalizuje později. Nejlépe je na tom med lesní nebo akátový, který se vám dostane do fáze krystalizace až za několik měsíců.

Jednoduše řečeno, do roka by měl každý kvalitní med ztuhnout, pokud se tak nestane, můžete výrobce začít podezřívat, že byl proces zrání zastaven nebo jiným způsobem upraven.

Nechcete-li se ztuhlou konzistencí trápit, stačí med pomalu rozehřívat ve vodní lázni. Položte sklenici do vody, zahřejte na 45 °C, a pak vypněte. Celý proces opakujte, dokud není celý obsah rozpuštěný.

 

KONTAKTY

Veronika Bartošová VeBaFood

Adresa: Kachlíkova 887/9

PSČ:: Brno - Bystrc - 635 00

Email: info@vebafood.cz

Telefon: +420 604 789 756

OTk1M2Y4M2