S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

Úvod » POTRAVINY » OBILOVINY » Pohanka tmavá 500g


        

Pohanka tmavá 500g

skladem

 

Skladem: 7,00 ks
Číslo produktu: 8594072104015
Výrobce: Natural Hustopeče
EAN kód: 8594072104015
Nákupem získáte 3 bodů
naše cena bez DPH: 26,96 Kč (1,05 €)
naše cena s DPH (15 %):
31,00 Kč (1,21 €)

do košíku:
  ks  

Pohanka - jednoletá rostlina z čeledi rdesnovitých patřila dlouho k málo známým obilninám. V poslední době však zájem o ni prudce vzrůstá.


Semeno pohanky obsahuje draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek. Z vitamínů skupinu B, cholin, rutin a tokoferol (E). Nejvíce je tato obilnina ceněna pro vysoký obsah bioflavonidu, rutinu, obsaženého v semenech i slupkách. Působí léčivě na cévy v celém organismu. Vrací jim pružnost a spolu s přítomným vitamínem E léčí na cévách chorobné změny. Zmírňuje potíže s křečovými žílami na nohou. Účinek rutinu ještě násobí vitamín C, proto je nezbytné jíst k pohance syrovou zeleninu. Rutin s vitaminem C snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice.


Pohanka je rovněž velmi výhodná k detoxikaci při těhotenství a vůbec jakékoli autointoxikaci (sebeotravě). Známý je léčebný účinek pohanky při praskání žilek v oku, obličeji, při zvýšené krvácivosti, žaludečních a dvanáctníkových vředech, střevních nádorech či při silné a déletrvající menstruaci. 
Obsah vitaminů B 1 a B 2 pomáhá tělu aktivovat energii podporující činnost nervů. Příznivě ovlivňuje stavy podrážděnosti, nechutenství a bolesti hlavy. 
Velmi důležitým vitaminem obsaženým v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem. Zároveň napomáhá při odbourávání nahromaděného tuku v játrech. Pohanka obsahuje kyselinu linoleovou, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí proti srážení krve v cévách. Lipidy z pohanky obsahují 0,2 procenta fyziologicky aktivních rostlinných sterolů - sitosterol a compesterol, které snižují vstřebávání cholesterolu z potravy. Vzhledem k obsahu škrobů a plnohodnotné bílkoviny podobné živočišným (aminokyselinám lyzinu, metioninu a triptofanu) poskytuje pohanka vynikající plnohodnotnou stravu. Minerální látky a stopové prvky (zvláště vápník) jsou v pohance významné při těhotenství a v geriatrii (tedy pro starší občany). Pohanka je bezlepkovou obilninou. To ocení zejména diabetici a pacienti, pro které je bezlepková dieta životní nutností.

Abychom zachovali pohance její důležité léčivé komponenty, v žádném případě ji nevaříme, pouze spaříme vařící vodou a necháme pod utěrkou nabobtnat! (Na jeden díl pohanky dáváme dva díly vřelé vody). Připravovat lze tímto způsobem pohanku, která je loupaná mechanicky.

Tmavá pohanka je loupaná vysokou teplotou, tudíž povrch mírně zkaramelizuje a je tmavý. Organismus tím pádem ještě více zahřívá a nedodá své skvělé výživné látky. Je tvrdá, musí se vařit. Tato pohanka je však oblíbená jelikož po uvaření zůstává sypká, ale na druhou stranu má silnější pohankové aroma.

KONTAKTY

Veronika Bartošová VeBaFood

Adresa: Kachlíkova 887/9

PSČ: Brno - Bystrc - 635 00

Email: info@vebafood.cz

YWFkNGY3Mj