S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

Úvod » SUCHÉ PLODY » SEMENA » Sojové boby 500g


        

Sojové boby 500g

skladem

 

Skladem: 3,00 ks
Číslo produktu: 100050
Výrobce: Zdraví z přírody s.r.o.
EAN kód: 8594046761947
Nákupem získáte 3 bodů
naše cena bez DPH: 23,48 Kč (0,90 €)
naše cena s DPH (15 %):
27,00 Kč (1,04 €)

do košíku:
  ks  

Kompletní specifikace

Sójové boby patří mezi základní potravinu v zemích jihovýchodní Asie. Soja má výtečné nutriční vlastnosti.

Sojové boby řadíme mezi luštěniny. Na rozdíl od ostatních druhů luštěnin má sója mnohem vyšší obsah tuku, proto se z technologického hlediska často považuje také za olejninu. Co nás na sojových bobek a výrobcích z nich z pohledu výživy určitě zajímá, je vysoký obsah bílkovin. Ve 100 g suchých sojových bobů se nachází kolem 35 g bílkovin (maso obsahuje 20-25 g bílkovin). Sójových bílkovin si ceníme pro jejich vysokou biologickou hodnotu. Sója je jediná rostlinná potravina, která obsahuje ve vyrovnaném poměru všechny esenciální aminokyseliny. Pro vegetariány a především vegany je sója velmi důležitým zdrojem nepostradatelných aminokyselin. Druhou nejčastější živinou v sojových bobech jsou sacharidy. Škrob tvoří asi třetinu celkové hmoty bobu.

Energie ze sóji se uvolňuje vskutku pomalu a pocit zasycení přetrvává dlouhou dobu. Podobně jako ostatní luštěniny, obsahuje také sója a většina výrobků z ní velké množství vlákniny – celulózy, hemicelulózy, pektinu. Vedle pozitivních vlastností vlákniny a přínosů pro lidské zdraví se větší množství vlákniny spolupodílí také na nadýmání. Hlavními viníky nadýmání jsou však především některé těžko stravitelné oligosacharidy nacházející se v sóji.

Pro potlačení nadýmání pomáhá delší namočení sójových bobů do vody (až 24 hod) a užití koření (kmín, zázvor, nové koření, bobkový list, saturejka, yzop, šalvěj, tymián, majoránka, estrogen, rozmarýn, libeček) při jejich kuchyňském zpracování.

Suché sojové boby obsahují 25% tuku. Jedná se o tuk tvořený poly a mononenasycenými mastnými kyselinami, které jsou pro lidský organismus zdravotně nejvýhodnější. Pro vyšší obsah tuků mají sójové boby sklony ke žluknutí. Náchylné jsou též k plesnivění, proto je třeba skladovat boby v příznivých podmínkách. Kostky, drť a plátky vyrobené ze sóji jsou odtučněné. Jejich energetická hodnota je tedy nižší než u bobů a jsou také podstatně trvanlivější. Sojové boby jsou výborným zdrojem lecitinu – látky podílející se na stavbě buněčných membrán a upravující hladinu krevního cholesterolu.

Z minerálních látek a stopových prvků jsou v sóji nejvíce zastoupeny draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek. Za zmínku stojí vysoký obsah vitamínů řady B, vitamínu E, vitamínu K a karotenoidy. V povrchových vrstvách sójových bobů se nachází kyselina fytová, která váže značnou část minerálních látek a snižuje tím jejich využitelnost pro organismus. Vedle této negativní vlastnosti fytátů, však známe i jejich pozitivní přínosy. Fytáty snižují riziko nádorových onemocnění tlustého střeva. Sója patří mezi potraviny s vyšším množstvím purinů. Proto musí být s její konzumací umírnění lidé s vyššími hladinami kyseliny močové v krvi a pacienti se dnou. Pro prevenci karcinomu prsu u žen je sója velmi přínosnou potravinou. Obsahuje totiž fytoestrogeny – látky normalizující hladiny ženských pohlavních hormonů. Flavonoidy též vykazují značné antioxidační účinky. Konzumace sójových bobů a výrobků z nich je tedy výhodná při prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění, vysokého krevního tlaku, při poruchách metabolismu tuků a cholesterolu, pro nemocné s diabetem a při předcházení rozvoje nádorových onemocnění

Komentáře

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

ODc0N