S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

Úvod » KOŘENÍ A OCHUCOVADLA » Koření » TYMIÁN 20g


        

TYMIÁN 20g

(Thymus vulgaris)

skladem

 

Skladem: 3,00 ks
Dostupnost: skladem
Číslo produktu: 8594000000723
EAN kód: 8594000000723
Nákupem získáte 3 bodů
naše cena bez DPH: 21,74 Kč (0,84 €)
naše cena s DPH (15 %):
25,00 Kč (0,96 €)

do košíku:
  ks  

Kompletní specifikace

TYMIÁN (Thymus vulgaris) Popis a výskyt : Je to nízký vytrvalý polokeř , modrofialově kvetoucí. Pochází ze Středomoří, ale můžeme ji pěstovat v truhlíku nebo v květináči. Má intenzivní aroma. Tymián obsahuje silici, třísloviny, hořčinu aj. Zajímavosti z historie : Již ve starověku používali staří Egypťané tymián jako voňavku a k balzamování mrtvol. Jako významnou léčivou rostlinu jej uvádí Dioskorides (1. stol.n.l.) . V Římské říši ho využívali pro jeho posilující účinek při gladiátorských zápasech. Ve středověku ho dostávali při turnajích vítězní rytíři od svých dam. V 16. století se o něm zmiňuje i Mattioli (1501-1577), když uvádí, že se z něho dělaly „velice libé omáčky“ . U nás byl v minulosti znám pod lidovým názvem „dymián“. Využití v kuchyni : Patří mezi univerzální koření. Používá se do polévek, zeleniny, na zvěřinu, drůbež a ryby. Ochucují se jím paštiky, saláty, uzeniny, nádivky. Slouží k přípravě bylinkového másla . Používá se do kořených směsí. Léčivé účinky : Mírní křečovitý kašel, uvolňuje hleny, dezinfikuje dýchací cesty. Pomáhá při poruchách trávení, zvláště při žaludečních potížích, nadýmání a průjmech. Dezinfikuje ústní dutinu a užívá se při aftách, zánětech mandlí, dutin a zubů. Zvyšuje obranyschopnost organismu při chorobách chřipkového typu. Dezinfikuje i trávící trakt a podílí se na lepším trávení. Je vhodný i při depresích, migréně a potížích s krevním oběhem. Jako kloktadlo slouží k dezinfekci ústní dutiny a hrtanu, užívá se rovněž do koupelí. Neužívat v těhotenství, při zánětu střev, jaterních, ledvinových a kardiovaskulárních chorobách. Způsob užití: Obvykle přidáváme 1 lžičku sušeného tymiánu na 1 kg pokrmu: bramborového, rajčatového, fazolového, rybího salátu.

 

RECEPTY : Zapečené brambory s tymiánem 1 kg brambor, sůl, 2 lžičky tymiánu, 300 g měkkého salámu nebo šunky, 2 cibule, 4 sterilované okurky, 1 sklenička sterilované zeleninové směsi (kunovjanka, moravanka), 2 vejce, olej, 100 g strouhaného tvrdého sýra. Brambory uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme. Do olejem vymaštěného pekáče nakrájíme polovinu brambor na kolečka. Osolíme je, posypeme l lžičkou tymiánu, na kostičky nakrájeným salámem(šunkou), nakrájenou cibulí, okurkou a poklademe sterilovanou zeleninou. Vše překryjeme vrstvou zbylých , na kolečka nakrájených brambor, osolíme a posypeme zbylým tymiánem. Zakapeme olejem, vložíme do předehřáté trouby, krátce zapečeme, zalijeme rozšlehanými vejci a pečeme asi 15-20 minut. Podáváme sypané strouhaným sýrem.

Komentáře

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

ZDgzNTg2ZG