Složení: jáhly celé (loupané proso) 100%
Jáhly jsou potravinářskou surovinou, která je vyráběna loupaním prosa. Jáhly mají vysokou výživovou hodnotu - obsahují minerální látky (jako draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové (neobsahují lepek - výborná potravina pro nemocné s celiakií).
Jáhly jako příloha: 300g jáhel, 1 cibule, 4 lžíce oleje, sůl, pepř
Jáhly je potřeba propláchnout a několikrát spařit horkou vodou, aby se zbavili nahořklé a natrpklé chuti. Na oleji osmažíme cibulku, přidáme spařené jáhly, osolíme, opepříme dle chuti a zalijeme vroucí vodou (ideální podíl je 1:2, t.j. 1 díl jáhel a 2 díly vody). Dusíme do měka (dokud se voda nevsákne).
Jáhly na sladko (s ovocem a oříšky): 250g jáhel, 1/2 mléka, sůl, 3 vejce, 4 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 30g másla, 250g sušeného ovoce (švestky, jablka, rozinky) nebo oříšky
Propláchnuté a spařené jáhly nasypeme do osoleného a oslazeného mléka. Zlehka mícháme a vaříme do změknutí. Do horké hmoty zamícháme sušeného ovoce případně oříšky a necháme vychladnout. Do takhle vychlazené hmoty přidáme žloutky, z bílků vyšleháme tuhý sníh a všechno opatrně promíchamé. Směs přeložíme do vymaštěné a vysypané zapékací misky, urovnáme povrch a pokryjeme tenkými plátkami másla. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Výborný tip - v létě použijte čerstvé ovoce jako jahody, jablka nebo švestky a dochuťte javorovým sirupem, topinamburovým sirupem nebo kysanou smetanou.
Skladování: skladujte v suchu a chraňte před přímým slunečním zářením.
Alergeny: Může obsahovat stopy sóji.
Veronika Bartošová VeBaFood
Kachlíkova 887/9
Brno - Bystrc - 635 00
info@vebafood.cz
+420 604 789 756
Vytvořeno systémem www.webareal.cz