Kompletní specifikace
Kokosový olej je filtrovaný rostlinný olej.
Je bezbarvý, bez chuti a zápachu, takže je vhodný i pro pečení a vaření.
V kapalném stavu je světle
žlutý a v pevném skupenství (pod 24°C) je bílý. Rozhodně se jedná o
nejzdravější olej na vaření. Čím se odlišuje od ostatních olejů? Zdraví tuků
určije stupeň nasycení, tedy délka uhlíkatého řetězce. Dlouhý je náchylný na
oxidaci a tvorbu volných radikálů, které jsou pro tělo škodlivé. Rostlinné oleje
jsou především polynenasycené mastné kyseliny, kokosový olej se však
skládá z velké části z nasycených mastných kyselin. Nasycené tuky mají
obrovskou výhodu oproti nenasyceným. Neobsahují ve svém řetězci dvojnou
vazbu, a tedy nejsou náchylné k oxidaci a nevytváří ony nezdravé volné
radikály. Kokosovému oleji nevadí ani opravdu vysoké teploty a na tuto
přípravu je tedy ze všech tuků nejvhodnější. Většina kokosového oleje,
přibližně 64 %, patří mezi středně nenasycené mastné kyseliny. Z nich potom
42-50 % tvoří kyselina laurová. Ta představuje olej s mimořádně příznivými
účinky na zdraví. Napřílad velmi známý je její antibakteriální účinek, dále
pomáhá při metabolizmu tuků a bílkovin a v neposední řadě zvyšuje
vstřebávání minerálních látek. Kokosový olej je nejbohatší přírodní zdroj
kyseliny laurové vůbec!
Další nespornou výhodou kokosového oleje je jeho rychlá přeměna na
energii. K trávení těchto tuků dochází odlišným mechanizmem než známe u
ostatních druhů olejů. Kokosový olej je schopen poskytnout rychlé a snadno
vstřebatelné živiny a zároveň napomáhá udržet normální tělesnou hmotnost tím, že rozpohybuje Váš metabolizmus do vysokých obrátek! Tato metabolická stimulace je zároveň velmi prospěšná pro funkci štítné žlázy.
Kokosový olej také obsahuje méně kalorií než většina olejů nebo tuků. Střední řetězce mastných kyselin necirkulují v krvi tolik jako ostatní tuky, které se mohou uložit na cévních stěnách a tím ucpávat tepny a způsobit nám velké zdravotní potíže
Kokosový olej je čistý, 100% rostlinného původu, přirozeně neobsahuje cholesterol.
Kokosový olej lze použít:
• Smažení: pánev wok nebo fritézy. Pro smažení nejlepší přírodní olej, díky
vysokému bodu varu. Je odolnější k proti znehodnocení v důsledku oxidace a
ani opakované použití nepředstavuje nebezpečí či zdravotní riziko.
• vaření: pro svou krémovou jemnou chuť a vůni, která nepotačuje ostatní
potraviny, se velmi hodí na přípravu
• pečení: náhrada másla, sádla nebo margarínu kdekoli to jen jde. Takto
připravené pečivo je mnohem lehčí a chutnější.
• sendviče, zeleninové krémy a mnoho jiných dobrot
Průměrné nutriční hodnoty: • energie: 900 kcal/100g (3700 kJ/100g) • Tuky:
100 g • 100 - 100 g nasycených 91 % • - mono-nenasycené: 100g 7 % • -
polynenasycené: 100 g 2 % • - trans-mastné kyseliny: max. 1,0 % ve 100
g • Vlhkost: max.0, 1 100 g
Složení: kokosový olej 100%
Balení: 1000 ml