Kompletní specifikace
Těstovina semolinová
Složení: hrubě mletá celozrnná pšeničná krupice (tvrdá pšenice Triticum durum)
Celozrnný kuskus je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z celých zrn tvrdé pšenice. Celozrnný kuskus je velmi výživný, obsahuje spoustu uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny, vitamíny (B,E), dále vápník, železo a fosfor. Celozrnný kuskus se při přípravě nevaří, ale zalévá vroucí vodou. Celozrnný kuskus zaujímá pozici velmi všestranného pokrmu. Lze ho použít ve slané i v sladké podobě. Je hlavní složkou nebo přílohou mnoha jídel ze zeleniny jako například z rajčat, mrkve, dýně, cukety, zelí a většinou i masa, ať už drůbežího, hovězího, jehněčího nebo také ryby. Studený celozrnný kuskus se podává hlavně jako salát.
Návod na přípravu: Příprava instantního celozrnného kuskusu je velmi jednoduchá. Kuskus zalijeme vroucí vodou (v poměru 1:2, t.j. 1 díl kuskusu a 2 díly vody, promíchamé vidličkou, přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut odstát.
Skladování: skladujte v suchu do 250C a relativní vlhkosti 70%.
Alergeny: Obsahuje lepek.