Lněný olej se získává lisováním semínek lnu setého.
Lněný olej se vyznačuje vysokým obsahem lecitinu, minerálních látek a
vitamínů, obsahuje až 72% nenasycených esenciálních mastných kyselin.
Obsahuje niacin, což je důležitá součást komplexu vitamínů B3. V odborném
světě se lněný olej považuje za jeden z nejlepších olejů vůbec. Obsahuje
inulin, který čistí střeva a upravuje mikroflóru.
Přínos lněného oleje:
čistí střeva a upravuje mikroflóru - zlepšuje zažívání
pozitivně ovlivňuje krevní oběh
snižuje krevní tlak, hladinu tuků a riziko srdečních chorob
snižuje viskozitu krve
brání houstnutí krve, zlepšuje elasticitu cév a chrání je před záněty
zlepšuje prokrvování oční bulvy
zmírňuje menstruační křeče a migrénové bolesti
působí protizánětlivě na klouby
zlepšuje stavy při lupénce a suché odlupující se pokožce
Lněný olej má specifickou, lehce ořechovou chuť, která každému nemusí být
příjemná. Lze ho užívat samostatně nebo přidávat do jídla. Může dodat
zajímavou chuť rýži nebo zeleninovým salátům podobně jako olivový olej.
Dá se kombinovat s tvarohem, jogurtem nebo šťávami. V některých
pokrmech se však může projevit jako ostrá nahořklá příchuť. Lněný olej má
tendenci na vzduchu rychle oxidovat, proto je třeba ho uchovávat v ledničce,
tmavém prostředí a kontrolovat jeho stav. Nádobu s lněným olejem vždy
pečlivě zavírejte. Panenský lněný olej se rozhodně nedá tepelně upravovat,
nenasycené mastné kyseliny tak ztrácí své účinky a olej přestává být zdraví
prospěšný. Lněný olej není vhodný pro děti do 12 měsíců.
Tento druh lisování zaručuje zachování přirozeně se vyskytujících vitamínů a minerálů.
Země původu: ČR
Veronika Bartošová VeBaFood
Kachlíkova 887/9
Brno - Bystrc - 635 00
info@vebafood.cz
+420 604 789 756
Vytvořeno systémem www.webareal.cz