Rýže setá je nejdůležitější obilovinou světa. Skoro každý kdo někdy řešil kila navíc nebo měl zdravotní problémy sáhl po rýži. Rýže je totiž skvělý dietní pomocník, dokáže regulovat hladinu krevního cukru a sníží krevní tlak.
Rýže basmati je asi nejoblíbenější druh rýže, v Indii patří k nejrozšířenějším druhům. Vyznačuje se jedinečnou vůní a lehce oříškovou chutí. Je velmi dobře stravitelná a přirozeně bezlepková.
Příprava neloupané rýže je náročnější, přesto by se měla objevit na našem jídelníčku. Protože neprochází procesem broušení a leštění, zachová si mnoho důležitých látek jak vlákninu, minerální látky, vitamíny a nenasycené mastné kyseliny, které bílá rýže díky jejímu zpracování neobsahuje. Vhodná je pro přípravu rizot, k zahuštění polévky nebo rýžového nákypu na sladko. Nejlépe chutná, když je propláchnuta a poté namočená na 2-3 hodiny v čisté studené vodě. Na 1 hrnek rýže přidáme cca 3 hrnky vody a během vaření nemícháme. Pokud se voda vyvaří před dokončení, pouze dolijeme troškou nové.
Veronika Bartošová VeBaFood
Kachlíkova 887/9
Brno - Bystrc - 635 00
info@vebafood.cz
+420 604 789 756
Vytvořeno systémem www.webareal.cz